Formgivare Fredrik Mattson

Ni vet känslan när man springer rakt in en sak och känner ett omedelbart ha-begär eller ett starkt och uppriktigt intresse för stolen, mattan, lampan eller vad det nu än är?! Formgivaren bakom produkten får ofta inte lika mycket uppmärksamhet som föremålet i sig. Att backa ett steg och hänga med i formgivarens tankeprocess och mål med designen ger ofta mervärde till den fantastiska sak man så gärna vill se i sitt eget hem. Vissa produkter får också sitt värde när historian bakom blir synlig, produkter som vid första anblicken ser ganska vanliga ut kan vara formgivna med de mest imponerande värderingar och tankesätt.

Colour Me Three ställer formgivarna bakom produkterna i rampljuset, först ut är Fredrik Mattson, formgivaren som inte sätter rådande trender i centrum utan istället låter behoven styra designen. Funktion och skönhet går hand i hand genom design som både tillfredställer och skapar behov. I sin design strävar han efter tydlighet men tänjer gärna på gränser och ifrågasätter invanda mönster. Han blandar djup kunskap i tradition och hantverk med nyfikenhet och intresse för nya material och tekniker. Leo Gullberg, designkritiker, beskriver Fredrik som en lyhörd designer som formulerar problem och sedan löser dem med hjärta, magkänsla och hjärna.

Med stor känsla för detaljer blir ritningar till produkter som är skapade för att hålla en hel livstid. Nya klassiker helt enkelt. Själv uppmärksammade jag för första gången Fredrik som designer när jag blev upp över öronen förälskad i hans lampa RGB (ni ser den i svart i kollaget, den finns också i flera andra fantastiska färgställningar). Därefter har hans design imponerat på mig gång på gång och när jag på NK:s utställning med porträtt av Sveriges 25 mest framstående formgivare sprang på Fredrik Mattsons presentation träffade den helt rätt. Fredriks design känns nytänkande och livfull, i kollaget hittar ni några av mina favoriter.Från vänster; lamporna RGB, Wood och Bloom, alla för Zero. Fåtölj, Koja för Blå Station och fåtöljerna Fellow tillsammans med bordet Babel, alla för Blå Station.Kommentarer
Postat av: Jennifer

Åh gillade detta inlägg skarpt! Bra och intressant tema.

2010-03-02 @ 20:48:05
URL: http://frokenborge.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback