Länge leve bambun!

Snyggt, slitstarkt och framförallt hållbart! Bambu blir allt mer populärt i inredningssammanhang. Köksinredningar, golv och nu möbler i allt större utsträckning. Valet att använda bambu var självklart för det danska företaget WE:DO:WOOD när de bestämde sig för att tillverka en ny möbelserie. Förtaget hade sedan en längre tid tillbaka använt materialet när de tillverkade kök under samma namn. Nedan ser ni ett fantastisk fint kök med just deras köksinredning.

Gällande miljö och hållbarhet finns många fördelar med bambun. Bambuarten Moso, som täcker 65 % av den samlade kinesiska bambuskogen, ( den sort som WE:DO:WOOD använder till sina möbler) har nått sina fulla växthöjd och är klar att avverkas efter 4-6 år, varefter plantan växer upp igen. Men bara under denna korta livstid har plantan lyckats recirkulera samma mängd koldioxid som en ek recirkulerar under loppet av århundraden, och innan bambun har förvandlas till en möbel har den alltså bidragit till att minska mängden koldioxid i atmosfären. Som en naturlig följd av detta kan det därför löna sig i CO2-kalkylen att frakta materialet från Asien istället för att använda nordiska träslag. Dessutom odlas den oftast utan kemikalier och bekämpningsmedel och är helt och hållet återvinningsbar. De ni! Bambu känns som framtiden. Men viktigt att lägga till är att allt som är tillverkat i bambu inte är miljövänligt. Idag är det många kriterier som ska uppfyllas för att en vara ska kunna betraktas som ekologisk. Med tanke på pandorna vars huvudföda är bambu ska denna självklart vara odlad och inte skövlad från naturen.



Passande med en tapet med bambu motiv från Farrow & Ball. Tror dock inte den är gjord av bambu... Vägghyllor och stol tillverkade i bambu från WE:DO:WOOD. Stolen finns att köpa i butiken Karaktär i Stockholm. Köksbilden med de fina vägghyllorna från WE:DO:WOOD är från nummer 1/10 i Elle interiör, Av Pernille Vest & Bolette Kjær Foto Mikkel Adsbøl/Linnea Press.

Thumbnail
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback