Stolt ägare av Tolix

Den dagen som min första Tolixmöbel, närmare bestämt en pall, fick följa med mig hem var en lyckans dag. Jag hade länge spanat in den vackra pjäsen men kände att det skulle svida lite för mycket i plånboken. Men, efter mycket övervägande bestämde jag mig och det ena ledde sedan till det andra, nu har jag plötsligt en Tolixstol hemma också. Och en till hoppas jag att det blir snart, kanske redan nästa vecka eftersom stolen står allra allra högst upp på min "vill-ha-lista" (jag fyller nämligen år på måndag).

Min favorit i Tolixserien är stolen Model A. Den har kommit att bli en ikon inom industriell estetik. Det var en man vid namn Xavier Pauchard som grundade Tolix i Frankrike. Han tillverkade föremål i zinkgalvaniserad plåt, en metod där föremålet doppas ner i zink för att skyddas mot rost. Det var år 1934 som han formgav Model A, stolen som även kallas Tolix efter företaget. Model A var väldigt populär under 1930-talet, den var stapelbar, stabil och tålde det mesta. Stolen användes bland annat i skolor och andra offentliga miljöer i Frankrike. Sonen till Xavier Pauchard fortsatte sedan tillverkningen av Tolix, hans främsta objekt är stolen A56 med armstöd.

Tolixprodukterna har på senare år blivit väldigt populära igen. Självklart skulle jag vilja ha ett original från 1930-talet men det är inte det lättaste att få tag på idag, så jag nöjer mig gott och väl med de nytillverkade. En del av de nyproducerade Tolixstolarna och pallarna kan du bland annat hitta på Svenssons i Lammhult.


Jag är en stolt ägare av den lackade galvaniserade Model A stolen. Som ni ser finns den i flera härliga kulörer. Även min pall är i samma utförande, men finns också i flera färgval.


Thumbnail


Kommentarer
Postat av: colourmethree

Whoo! Jag fick minsann en Tolix stol i födelsedagspresent! /Linda

2010-03-09 @ 12:46:52
URL: http://colourmethree.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback