"Nya" Hemtex imponerar

Hemtextilbutikerna Hemtex förändras och förnyas till hösten. Det var verkligen på tiden måste jag säga.

På en pressvisning i förra veckan fick vi en tjuvtitt på vad som komma skall. Ganska imponerande. Sofistikerat, vacker färgskala, fina kvalitéer och framförallt prisvärt. Sen ska jag ju inte sticka under stolen med att miljön som produkterna visades i gjorde väldigt mycket för intrycket. Det var i butiken Garbo interiors på östermalm i Stockholm som det ägde rum. Väl värt ett besök.

Thumbnail

Kollagekalas!

Jag har verkligen fastnat för kollage i alla dess former och uppskattar verkligen uttrycksformen som är så enkel men effektfull. Känslan blir lite "man tager vad man haver", materialen, färgerna och de små, små detaljerna lyfts fram. I senaste numret av Sköna hem presenterades ett fägtema med tre miljöbilder och tre tillhörande helsidor kollage, lovely!Av: Anna Cardell och Charlotte Pettersson Ass: Jesper Hansen Foto: Karl Andersson


Inte bara blommor som knoppar

I dessa tider finns det mer än grönskan där ute som ståri blom! Dessa ursöta knoppar från Lisbeth Dahl vill man ju bara ha en av varje i sitt kök! Eller kanske i garderoben i den där walk in closeten som vi alla drömmer om.. Du kan bland annat hitta dem hos Inreda.com


Bilder från Inreda.com

Svalkande sommardryck

När sommarvärmen tillslut slår till... vill jag bjuda mina nära och kära på svalkande drycker ur sådana här fina behållare:


Bilder från The Bedlam of Beefy

Thumbnail

Muggar med mustasch

Under en sväng på NK Inredning idag blev jag påminnd om de här superskojiga muggarna. Själv tillhör jag skaran som faktiskt gillar mustasch, kanske beroende på hur den ser ut och vem den sitter på vid närmare eftertanke..! Jag gillar i allafall den som sitter på min sambo. Mustaschkampen pågår för fullt och just nu symboliserar ju en mustach faktiskt ett ställningstagande och en kamp mot cancer. Den hemska, fruktansvärda sjukdomen som tar alltför många liv och som jag önskar kunde försvinna för all framtid. 

Hur som helst är muggarna stencoola och med en sådan kan killar med klen skäggväxt och till och med tjejer få en läcker mustasch.


Muggarna är designade av Peter Ibruegger och finns att köpa på bland annat NK Inredning för bara 179 kr/st.

Produktbilder på ett nytt sätt

Förra veckan var det ju stora pressveckan för inredning och många inredningsbloggar där ute har ju säkert som vanligt lagt ut det mesta av pressmaterialet man fick med. Jag och Linda var ute och såg en del men inspirerades mest av stylisterna bakom pressvisningarna och hur de presenterade de nya produkterna.
Mateus till exempel hade utvecklat sin fjärilsserie som de tidigare lanserat med buller och bång. Det som jag dock v e r k l i g e n fastnade för var dessa fantastiska produktbilder.
Bilder från www.mateus.se

För mer inspirerande presentationer från Mateus se här!

Checka in på modehuset Moschino

Såhär i efterhand ångrar jag att vi inte passade på att göra ett studiebesök på då relativt nyöppnade hotellet Maison Moschino (öppnat av just italienska modehuset Moschino), när vi var i Milano.

Hotellet är inrett i en gammal tågstation och är på fyra våningar med 65 rum.

- Den gemensamma nämnaren mellan rummen är sagor, eftersom att sova är att drömma, och drömmar är vår chans att uppleva sagor på nära håll. Inredningen reflekterar Moschinos tydliga stil, där den vanliga världen är färgad av surrealism, säger en talesperson för Moschino.

Här vill jag bo nästa gång jag besöker Milano. Dessvärre kostar hotellet åtskilliga tusenlappar per natt att boka...

Adress: Maison Moschino, Viale Monte Grappa 12, Milano.

Thumbnail

Fyra fina tidvisare

Jag är svag för klockor. I mitt kök står den fantastiskt fina Ikea Ps Pendelklockan, en av mina absoluta favoritmöbler i mitt hem. För det är faktiskt inte bara en klocka utan en hylla också, snygg och praktisk! Här är tre till klockor i svartvit design:

Högst upp klocka med fallande siffror från Frank Form, längst ner till vänster, bordsur från Designhouse Stockholm. I mitten, Ikea PS Pendel och stor, vit klocka från David Design.

lampor i mängder

När vi vandrade längs Milanos gator dök plötsligt dessa lampor upp, gigantiskta, hundratals och alla unika.. Blev man lika hagalen som vi blev finns det liknande på NK's Heminredning fast sydda av slipstyg.

Wabi Sabi - what?

Jag har länge beundrat den japanska läran Wabi sabi. Nej, det ska inte stå wasabi! Filosofin främjar en medvetenhet i nuet, även det enkla, att kunna se skönheten i det som inte är perfekt.

Likt den kinesiska läran feng shui är wabi sabi en österländsk idé som har fått ökad popularitet i västvärlden. Men här handlar det inte om att hitta en teknik för att uppnå välstånd, att skydda sig från eller hämta styrka från någon mystisk osynlig kraft. Tvärtom. Wabi sabi är en intuitiv livsstil som innebär att fånga de ögonblick som gör livet meningsfullt. Att uppskatta och lägga märke till de små glädjeämnena i livet som lätt överskuggas av brådskan och överdrifterna i vårt konsumtionssamhälle.

 

Det är en japansk filosofi som har sitt ursprung i 1600-talets zenbuddism. Från början var filosofin ett sätt att skapa ritualer och miljöer för meditation. Därefter utvecklades wabi sabin genom de japanska teceremonierna. Enkla föremål och inredning användes för att skapa en oas där människor skulle kunna komma bort från vardagen och sina problem.

 

Senare har wabi sabi kommit att utvecklas till att påverka inredning. Det är dock inte en ny inredningsstil utan mer ett sätt att tänka och förhålla sig till sin omvärld.

 

Begreppet wabi sabi är svåröversatt men ”ödmjuk skönhet” ligger närmast. Wabi kommer från wa som betyder harmoni, lugn och balans. En person som är helt sig själv och inte längtar efter något mer beskrivs i Japan som ”wabi”. Wabi står för fattigdom, men inte i avsaknad av materiella ting utan i oberoende av saker. Sabi betyder ”att åldras” och handlar om att se skönheten i tidens naturliga förlopp. Tidens blomstring. Sabi är den svårbeskrivliga elegansen som man kan se i ett gammalt slitet föremål.

 

Filosofin wabi sabi uppmuntrar allt som är autentiskt genom att erkänna tre enkla faktum: ingenting varar, ingenting är färdigt och ingenting är perfekt. Framförallt naturen är en stor inspirationskälla inom filosofin.

 

Japanerna själva har inga böcker som förklarar wabi sabi. De menar att ord har en tendens att säga antingen för mycket eller för lite om ett så svårfångat och brett begrepp.

 

Wabi sabi är läran som i rådande tider med såväl klimathot som lågkonjunktur är mer passande än någonsin, enligt mig själv.

 

Tycker du detta låter intressant kan jag absolut rekommendera Sköna hems kurs om just Wabi-sabi.

 

Bild från Sköna hem av Marie Wärme, fotograf Johan Carlson

 

Thumbnail

Kökskärlek

När det här köket publicerades i ett gamalt nummer av Plaza Interiör fick jag mail och telefonsamtal av gamla kompisar som jag inte pratar med varje dag eller ens varje månad. Jag har tillsammans med dåvarande chefredaktör (och här textskrivare) Sonja Björk Ebert och fotograf Erik Lefvander gjort reportaget om Anna  som bor i huset med det underbara köket. Att jag också heter Anna och (under stora protester) ställde upp på bild i reportaget bidrog till några roliga missförstånd. Mailen och samtalen handlade alltså om att alla trodde jag hade blivit ägare av en sekelskiftsvilla i Danderyd OCH gått och gift mig, i texten står det flera gånger Anna och hennes man. Hihi, så var det inte :)


Foto Erik Lefvander
Text Sonja Björk Ebert
Ur Plaza Interiör nr 4 2009Inspirerande IKEA

IKEA har precis lanserat en världsomfattande website där folk från hela världen kan ladda upp sina hem och dela inspiration och tips.

"Everyone is their own home furnishing specialist. Only you know how to make your life at home look and work better. And we know how good that makes you and the people around you feel. By sharing our ideas, we inspire each other with confidence and the desire to make changes at home."

Så oavsett om du söker eller vill bjuda på inspiration så tror jag att det här kan vara stället! Just nu är det hela i uppstarten men varje dag läggs nya uppdateringar upp.

Klicka här för att komma dit!

 

 


Veckans vara: Matta Aiko

Aiko är namnet på Kasthalls nya och helt fantastisk fina matta som finns i tre olika färgställningar. Det är helt omöjligt att endast välja en av dom så jag måste bara visa alla tre. Det är ju rena konstverken alltså!

Thumbnail

Tidningskorg eller bara korg?

Förra veckan var det en dam på Ikea som frågade mig var det fanns tidningsställ. Hon höll hårt i lappen hon hade i handen. Jag pekade på ett tidnigsställ som man fäster på väggen. Ett tidningsställ som står på golvet ska det vara, sa damen. Det stod så på hennes lapp. Jag visade som hastigast ett litet, litet ställ som möjligen skulle rymma ett fåtal tidningar men som defenitivt skulle kunna stå på golvet. Perfekt, tänkte damen, det stog ju faktiskt på prislappen att det var en tidningskorg. Inte alls så bra, tänkte jag och frågade om hon inte istället ville ha en annan, större korg, eller möjligtvis en tunna eller något helt annat som rymmer fler tidningar. Nej tack sa damen, på den här står det ju faktiskt att det är en tidningskorg.

En liten tanke slog rot i min hjärna. Är det för att jag jobbar i ett kreativt yrke som jag sällan ser en begränsning i vad saker är till för? För mig får en kaffekopp gärna bli en ljuslykta, en kökshannduk en bordsduk, en kastrull en lampa eller en korg ett tidningsställ. Vem bestämmer vad som passar för vad? Är jag kanske också trångsynt i vissa fall? Och framförallt, har jag samma begränsningar som tidningskorgsdamen fast inom andra områden? Förmodligen. Är det samma begränsning att inte lite kvickt kunna laga bilen utan riktiga verktyg eller att freestyla ihop en kaka med andra ingredienser än de som står i receptet ? Förmodligen igen. Jag tror att min slutsats är att vidga vyerna. Helt enkelt.Hemma hos Melker

För ganska precis ett år sedan var jag och fotografen Jenny Grimsgård hemma hos Melker Andersson och gjorde en stor grillfest till hans senaste kokbok Hemma hos Melker. Vi hade lyckats pricka in strålande solsken och jag fick t o m en budget som tillät mig att plocka rekvisita på SVT's rekvisitaförråd - min absoluta favoritplats här i världen! Fram tills nästa besök då jag ska passa på och fota lite och visa er detta fantastiska ställe så får ni kika på lite BTS och resultat av Hemma hos Melker-jobbet.
BTS - Fotograf Therese Ekblom. Övriga bilder nedan Jenny Grimsgård.