Hurra för sladden!

Oftast vill vi ju inte annat än att gömma sladdarna men det finns ju faktiskt alternativ! Kabelhållare fågel


Kabelhållare fågel 95 kr, Designtorget

Ugglemode

Jag är precis hemkommen efter en helt FANTASTISK vecka i New York. En underbar stad med underbara butiker.

Jag och min kära resekamrat Nina, tycktes ana en pågående uggletrend. I praktiskt taget alla butiker som vi besökte såg vi ugglor i form av smycken, kuddar, askar, lampor, ja ugglorna fanns på allt! Själv fick jag med mig fyra ugglor hem, två smycken, en sparbössa och en liten ask.

PS. Återkommer inom en snar framtid med ett MÅSTE BESÖKA- butikstips i NYC.
Julgranskulor från Housedoctor, tapet med ugglor på samt krock från Anthropologie, lilafärgad kudde från Musahar, kudde med tryckt ugglemotiv från Superstudio.


Formgivare: Bruno Mathsson

Som jag har sagt förut, när historien bakom saker berättas ser man dem i ett annat ljus. Precis så blev det för mig när jag förra veckan påväg ner mot Helsingborg med mina Ikea-kollegor gjorde ett stopp på Bruno Mathssons utställning i Värnamo.

De flesta känner säkert till Eva, Pernilla och Superellips, Bruno Mathssons klassiska verk, och det gjorde jag också. Men inte på djupet. Under en guidad tur i Bruno Mathssons föräldrarhem i Värnamo fick jag bakgrund till mannen som satte modernismen på kartan i Sverige.

Arkitekt, konstnär och formgivare men mest känd för sitt mål om att skapa ett bekvämt och enkelt sittande, en stol skulle alltså inte vara till för att sitta på, utan för att sitta bekvämt på. Såklart. Och sittandet studera han noga, bland annat genom att sitta i snödrivor och kolla in avtrycken i snön. Stoppning och fjädrar var synonymt med klassicismens möbler och Bruno Mathsson uppnådde ergonomi (som inte var ett känt uttryck under den tiden) genom helt andra metoder med sina sadelgjordslösningar. Funktion, vila, komfort och sittande var hans riktmärken. Efter skisser av Bruno Mathsson kan hans möbler fortfarande efter hans död sättas i produktion. Som arktiekt lät han redan på 50 talet bygga ett glashus med treglasfönster och golvvärme! Före sin tid minst sagt. Så mycket före att man oftast inte fick ta lån på banken för att bygga ett hus signerat Bruno Mathsson. Det var en lite, liten del av allt spännande som finns att veta. 

Det var häftigt att vara på platsen där en så framstående person inom svensk (och internationell) formgivning växte upp. På något vis var det som att vi kände Bruno Mathsson lite när vi åkte därifrån. Till och med så mycket att vi kort och gott sa Bruno.


Högst upp till vänster; konstverk av Bruno Mathsson, sjuukt snyggt by the way. Brevid radar klassiska
Pernilla upp sig. Bruno ritar vid sitt megaergonomiska bord, i flipflops! Planritningar från Brunos egna sommarhus. Kända Superellipsskivan har han ritat med inspiration från vägledningen vi Sergels Torg. I sängen utomhus sov Bruno Mathsson under hela sommarhalvåret, helt enligt sin egen sundhetsfilosofi.


Färgglatt och franskt

Vi svenskar behöver mera färg i våra hem när vi lever halva året i mörker och storm. Själv har jag kärat ner mig i franska OUMA som leker mellan industruellt, zink, metall och karamellfärger i hela sin inredningsserie. Ni finner dem bl a hos Nunc.

 

Bild från Nunc.Blå accenter

Blått räknas väl numera nästan som en basfärg när det kommer till inredning. Här har vi ett härligt hopkok av blå accenter att förgylla er söndag med!

Zzzz... zzzz

Jag älskar att sova men hela veckan har varit en total brist på sömn. Och idag, äntligen, har jag tagit en välbehövlig sovmorgon. Bjuder på lite härlig sovrumsinspiration som lördagsgodis. Trevlig helg allihopa!

 
Alla bilder kommer från Living Etc.

Djuriskt

Ibland vill man bara ha saker som inte alls har någon funktion. Bara för att de är så himla knasigt fina. T ex en hund med vattenkanne-skalle.


Noshörning 695 kr från Wohnzimmer, älg 995 kr från Wohnzimmer, hund 2200 kr från Posh Living

Spegel spegel på väggen där...

Enkelhet är något som jag ofta hyllar. Inte konstigt att svenska SMD design spegel Flora formgiven av Stina Sandwall föll mig i smaken. Den är höjden av enkelhet, jag brukar även kalla det minimalistisk medvetenhet, inga onödigheter bara ren och genomtänkt design.  Den är tillverkad i strukturlackerad plåt och finns i färgerna vit, grå, gul och grön. Tänk er en hallvägg med en i varje färg, det skulle vara fint det!
Thumbnail

Älskade Maskros

I veckan har jag monterat ihop ett antal PS Maskroslampor på jobbet. Den stora, underbart vackra och effektfulla lampan som sprider fina skuggmönster är formgiven av Marcus Arvonen för Ikea.

För er som tycker den är fööör stor kan jag meddela att den kommer (och på vissa Ikeavaruhus redan har kommit) i en mindre modell. Maskros åt alla!
Våga vägra vitt!

Efter allt det vita går trenden mot mörkare och mer kulörta toner. Alcro har utvecklat ett  färgsättningsprogram där man kan ladda upp en egen bild i datorn och provmåla med olika kulörkombinationer både inomhus och utomhus. Praktiskt innan man vet vilken nyans man törs våga.


Julkul

Jag vet att det är lite väl tidigt att börja skriva om julen men det är ju trots allt bara 96 dagar kvar nu. Skämt och sido, anledningen är för att Day home nyligen mailade ut ett pressutskick med deras julprodukter och jag blev stormförtjust.

Sen jag flyttade hemifrån har jag tjatat om att jag vill ha en julgran i mitt boende, dessvärre har inte detta vara möjligt då jag bland annat har bott litet, 25 kvm och att jag sedan har varit bortrest de andra jularna och helt enkelt känt att det varit onödigt och lite trist att komma hem till en barrande gran som har stått alldeles ensam på självaste julafton. Sen har jag alltid tyckt att julgransdekorationerna har varit väldigt tråkiga, inte alls i min smak. Men så dök alltså det här mailet från Day upp i min inkorg och jag kände på en gång att i år, då blir det minsann en julgran, hur litet jag än bor eller varstans jag befinner mig. Jag bara måste pimpa min gran med dessa helt fantastiska dekorationer.

God jul!
Thumbnail

Sortera med stil

Jag är superinne på snygga källsorteringsbehållare. Håller just nu på att virka mig en korg för tidningsåtervinning av en Polarvide fleecepläd från Ikea. Det blir bra men tar tid (tack Kattis för kursen). Den ska stå under min Ikea Stockholm bänk i köket tillsammans med gamla tunnor jag fyndat för 15 kr st och märkt med returpilar i vit klistervinyl.

Nästa projekt är oklart men jag kan konstatera att en egen returstation absolut inte behöver stå undangömd i ett skåp, med schyssta behållare blir det både fint och lättåtkomligt om det får stå framme.
Veckans vara a la Oscar Magnuson

Håller i skrivande stund på med ett samarbete med EM då jag föll totalt för denna underbara skapelse designad av Oscar Magnuson. Finns i miljarders färger, en av dessa raringar kommer ni snart kunna beundra närmre i ett tv-projekt. Om jag inte smugglar hem den först..


Höst hos Tine K home

Våra grannar i syd kan dom! Även danske Tine K har gjort inspirerande miljöbilder med deras produkter, tagna i ett gammalt kloster. En dov färgskala med mörka textilier, fina vintage trämöbler och anspråkslöst vackert porslin.

Thumbnail

Teknik+inredning=sant

För tillfället befinner jag mig i Jönköping på CAD-kurs (ritningsprogram på dator kanske det väldigt enkelt kan beskrivas som) med IKEA. Att sitta framför en dator i tre dagar är inget jag är van vid, det kryper i benen och jag tittar avundsjukt på inredarna i Jönköpingshuset som är i full fart. Trots det biter jag ihop, CAD har jag velat lära mig länge och äntligen får jag göra det!

Att sitta typ 10 cm frå en dator hela dagarna får mig att tänka på teknik i inredningen. Ofta drar jag all teknik över en kam och har en lite kritisk inställning till allt sånt rent generellt. Men det är ju faktiskt så att ful teknik är så extremt mycket fulare än fina prylar och fina tekniska saker kan ju till och med vara riktigt, riktigt fina. Jag ändrar min inställning nu.Överst Music System från Tivoli Audio. Gul iPal från Tivoli Audio. Svart ljudanläggning från Geneva. Hängande och stående högtalare från Grundig. Stående ljudanläggning i flera färger från Parrot by Starck.