Dusch i det fria

Uteduschen känns mer aktuell än någonsin, båda vad gäller det heta vädret men även som ett självklart föremål i sommarstugan. Den franska formgivarstjärnan Inga Sempè har hakat på trenden med sin utedusch Delta för Tectona. En simpel rörkonstruktion på en teakplatta. Vacker enkelhet, helt enkelt!

Thumbnail

Sommar i rutan

Sjönk precis ner i soffan för att se kvällens avsnitt av Sommar med Ernst på 4:an. Förra veckan såg jag programmet första gången och blev blixtförälskad i den gamla industrilokalen som Ernst sätter tänderna i denna säsong. Idéerna flödar i hela programmet och resultatet blir riktigt, riktigt bra. Det allra mesta av inredningen är sådant som Ernst gör/designar själv med hjälp av snickare och materialen är råa och gedigna; armeringsjärn, lekablock, puts och trä är några av det mest använda. Har du inte sett programmet, gör det. Själv ska jag titta på de två första som jag missat på tv4 play nu. 


Tallrikshylla, matbord och ljusstake signerade Ernst. Bilder från hemmakanalen.se.
  

Finns det hjärterum...

Vill man inte bara sätta sig tätt, tätt tillsammans med sin kära och titta ut över gröna dalaåkrar i sommarsolen? Min fd kollega Daniel Persson har designat stolen Puzzle Chair som inte är större än en vanlig standardstol och som enkelt går att dela när det behövs fler sittplatser. Daniel har själv designat och tillverkat stolen som han hoppas kunna sälja i en liten men eftertraktad upplaga. 

Stolens grundtanke ger mig en skön känsla i hjärtat, jag röstar för att dela med sig mer, båda av Puzzle Chair och av annat. Den innovativa och lekfulla designen andas hoppfull optimism från en ung designer som inte ser några gränser. Tummen upp för Daniel!

Sitta i sommarsolen ska jag (och Tessan och Linda som också snart, snart får semester) garanterat göra i några härliga veckor framöver.


Rekvisitaförrådet

I veckan besökte jag min absoluta favoritplats på jorden; SVTS rekvisitaförråd. Där finns allt. Och då menar jag verkligen ALLT! Behöver du en Fantomentron? Den finns där. Gamla smörpaket från 70-talet? De finns där. Kanske 5  st gamla likistor i frigolit? Japp, då har du kommit till rätt ställe. Själv var jag på jakt efter lite vanliga tråkiga möbler men det  brukar vara en inspiration att bara knata omkring där.
Här är bruna skinnfåtöljsavdelningen.
En gammal resväska någon?
En fantomentron kan man alltid behöva.
Eller ett jätteägg eller stolen från Nils Karlsson Pyssling?

Han har gjort det igen

Piet Hein Eek alltså. Han har imponerat ännu en gång. Sprang in på Asplund i Stockholm i veckan för att ordna med några saker inför ett reportage och påväg ut ur butiken skymtade jag i ögonvrån något som drog mig in igen. De mest fantastiska korgar, fat och skålar stod på golvet och jag frågade killen i butiken vem som hade gjort mästerverken. Piet Hein Eek, såklart! Och Fairtrademärkta är de också. Han kan han.Veckans vara: Kuddar med kryp

Motiv av insekter är fin fint! Jag blev stormförtjust när jag på pressvisningen i våras såg dessa kuddar från danska märket Day homes vår/sommar kollektion. (Jag vet att sjöhästen inte är en insekt men den var så fin så den fick också vara med.)
Thumbnail

ramar på rätt sätt

Ibland kan ramen säga mer än bilden. Tänk om man hittade en rad gamla plankor ute på landstället och kunde pyssla ihop sina egna. Dags tror jag att göra ytterligare en räd bakom min fars snickarbod. Annars kan man köpa färdiga hos Ivars Design.

Your Wallpaper

Sitter hemma och letar tapeter på Internet inför ett kommande jobb och hamnade på Your Wallpapers hemsida. Många fina tapeter, så många att jag vill ha ett helt hus och tapetsera alla väggar i olika mönster och färger eftersom jag inte kan bestämma mig för vilka jag gillar allra bäst. Vilket trevligt problem!

Här är några av mina favoriter i alla fall.
Allmogelängtan

Sommarstugan kallar i semestertider som nu. Såhär vill jag att mitt landställe ska se ut invändigt. En lättsam och behaglig kombination där mina loppisfynd självklart har en given plats men där saker jag tröttnat på hemma inte får komma in. Ett landställe är en plats för vila och ro, där vill jag inte ha något som påminner mig om den där prylen jag irriterade mig på hemma. Så det så!
Bilder från Sköna hem, av: Charlotte Pettersson och Karolina Karlsson, foto: Martin Cederblad

Thumbnail

Inspirerande Ikea

Efter två intensiva veckor i Helsingborg där inredare, säljare och hantverkare från i princip alla Sveriges Ikeavaruhus hade samlats för att färdigställa ett stort och nytt varuhus är jag lika trött som inspirerad. Trött för att det har varit sjukt hårt jobb och långa, långa dagar och inspirerad för att det är fantastiskt kul att träffa andra med samma jobb och se hur nya rum, hem och inspirationsytor växer fram och fyller hela varuhuset. Allt är nytt och frächt, arbetat in i minsta detalj, proffsigt utfört och väldigt, väldigt fint. Jag blir köpsugen även fast det är samma produkter jag jobbar med dagligen varannan vecka. Här är några av Ikeafavoriterna efter veckan i Helsingborg:
IKEA HacksSprang på denna sida där kreativa IKEA-lovers kan dela med sig av sina bästa IKEA Hacks, det kan vara en uppiffad Klippan soffa, hur man gör ett soffbord av pepparkvarnar (det finns!) eller tips på

Här är några av mina favoriter;

Läs fler tips på IKEA Hackers eller ladda upp dina egna!

Megastora Musselmalet Mega

Har du vägarna förbi Köpenhamn i sommar tycker jag definitivt att du ska ta dig en sväng förbi Kongens Nytorv. Den otroligt vackra serien Musselmalet Mega från danska Royal Copenhagen firar nämligen 10 år och har i och med detta byggt upp en jubileumsutställning med bland annat gigantiska Musselmalet Mega koppar.

 

Serien Musselmalet Mega är skapad av designern Karen Kjaeldgård-Larsen. För 10 år sedan kontaktade hon Royal Copenhagen och berättade om sin vision att skapa en nytolkning av det klassiska musselmalet mönstret. Det skulle komma att bli en succé, Musselmalet Mega är numera Royal Copenhagens storsäljare.


Utställning pågår till och med den 22 juli och är gratis att besöka.
Thumbnail

Hej Helsingborg

För tillfället befinner jag mig i Helsingborg på uppbyggnad av ett sprillans nytt Ikeavaruhus. Igår turade vi sann Helsinborgsanda över till Helsingör i Danmark. Tyvärr hann vi inte se något av staden eftersom vi åkte fram och tillbaka, fram och tillbaka hela tiden utan att så mycket som att sätta en fot på fast mark i grannlandet. Att åka till Danmark har jag däremot bestämt mig för att göra inom en snar framtid ändå, för oj så mycket spännande design landet har att bjuda på. En dansk favorit just nu är det innerligt havsblå Y-stolarna av Hans J. Wegner för Carl Hansen & Son. Skepp och hoj!