Mjölmakare

Längst ner i källaren i Rossana Orlandis butik i Milano fanns en utställning helt olik allt annat vi sett. På långa bord och i små skrymslen och vrår står krukor och kärl uppradade. Inget speciellt med det kanske men när vi började läsa och insåg att allt som stod (eller hängde, för han gjorde lampor också) framför oss var gjort av 70% mjöl! Killen har alltså gjort helt funktionella vardagsprodukter av största delen mjöl, färgat med grönsaker, kryddor och rötter och bakat i ugn på låg temperatur.

"Autarky" som utställningen hette visar ett ärvt, okomplicerat och hållbart sätt att producera varor. Precis vad världen behöver. Hurra för "mjölkillen"!


Foto Therese Ekblom


Ljuvliga Jieldé

En av mina MÅSTE som står på investeringslistan (den är ju såklart ganska lång) är en Jieldé bordslampa i Äpplegrön. Originaldesignad av Jean-Louis Domecq och  numera nyproducerad från samma franska fabrik som för hand tillverkat dessa gedigna snyggingar sen början av 50-talet. Den franska ingenjören Jean-Louis Domecq var väldigt irriterad över den dåliga flexibiliteten på sin skrivbordslampa, vilket ledde till att han skapade en lampa där lederna består av glidkontakter som kan rotera i 360° grader. Detta gör att det är helt omöjligt att skada strömkabeln i lampan. Lederna kan ställas efter behov och spännas med ställskruv.

Se där! Både snygg OCH hållbar. Som gjord för mig.

Bilder i kollage från Anyhow.

Ni har väl inte missat att vi även finns hos Sköna hem numera? Linda tipsar där om en fantastisk butik i vi besökte i Milano som hade massa Jieldé på rad i alla de skönaste färger du kan tänka dig.

Veckans vara: Broken

Nedan ser ni min senaste kärlek. Som jag skrev i mitt förra inlägg tillägnat porslinets formgivare Paola Navone fullkomligt älskar jag serien. Det är en sån genialisk idè med det som ser ut som en spricka som sedan är reparerad med häftstift. Och självklart heter serien då Broken.

Det bästa av allt är att porslinet inte bara är en dröm för ögat utan att du faktiskt kan få känna och klämma på det i verkligheten, nyöppnade ROOM säljer nämligen Broken. (Självklart har jag redan köpt mig min första del i serien bestående av en liten skål)


Mattallriken ur serien Broken.
Fotograf Therese Ekblom

Thumbnail

Nyheter från H&M Home

Lagom när värmen börjar smyga sig på och sommaren inte känns alltför långt borta kastas vi in i höstens spännande inredning! Förra veckan bjöd H&M Home in till pressvisning för att visa upp kollektionen inför hösten 2010. I kollektionen hittar vi som vanligt den lekfullt chica stilen och denna gången bjuder H&M också på fler material, strukturer och former än tidigare. Vi kände en tydlig doft av Chanel.

Glasvägg

I Milano på en utställning på Rossana Orlandis butik fanns det här härliga draperiet av glasflaskor. Tänk att göra detta själv hemma av gamla pantflaskor som en väggavskiljare, kanske ute i trädgården vid altanen. Frågan är vilket jag hinner göra först; dricka ur så många läskflaskor eller skaffa en trädgård?

Formgivare Paola Navone

Paola Navone. Italienskan vars namn syns överallt i inredningssammanhang. Jag gillar hennes design skarpt, det är lekfullheten och hantverksskänslan som jag går igång på. Enligt mig är hennes allra starkaste sida porslin. Jag är förtjust i princip allt hon har gjort i porslinsväg. För ett tag sedan visade jag serien Provaprima på bloggen som jag tycker är riktigt fin. Men jag ska tala om för er att det har lanserats en ännu mer bedårande serie signerad Paola. Det är det finaste jag någonsin sett inom porslinsvärlden! Kan låta överdrivit men det är verkligen sant. För att ni riktigt ska få suga på karamellen visar jag inte upp serien förens i nästa vecka. Missa inte det!


Högst upp i bild från vänster: Ett urval av Paola Navones alla porslinsserier. Otroligt söta svamppallar Fungo från RIVA 1920. Kurviga porslinet Taste finns bl.a. på Svenskt tenn. Fin vattenkanna i keramik.

Thumbnail

Tankar om trender och tendenser

Så var Milanomässan slut för i år. På vägen hem i bilen (som vi åkte i 29 timmar på grund av det inställda flyget) försökte vi sammanfatta intrycken.

Under tiden i Milano, såväl i mässmontrar som på utställningar och i installationer sprang vi konstant ihop med materialkrockar. En stol är inte längre en trästol eller en stol i plast utan helst både och, helst kompletterad med ännu ett material. Spännande! Flera formgivare jobbar också i nya material för att driva ekotänket framåt, till exempel visade Magis upp en stol gjord i PET-flaskor.


Stolen Sparkling av Marcel Wanders och Piña av Jaime Hayon, båda från Magis. Bilder från Designboom.com.

I sparsmakat utsmyckade montrar fick möblerna stå i fokus och det märks att minimalismen är påväg tillbaka. Inte alls på det opersonligt, kala och tråkiga sätt vi såg för några år sedan utan mer i form av ett hållbarhetstänk där varje möbel köps med omsorg för att hänga med under lång tid. Materialen är varmare och arvet lyser igenom i trämöbler, stickat och linne. 


Trästolen som man själv snickrar ihop kommer från Artek och stolen med träkulor från Moroso, båda exempel på varm minimalism. I kontrast till detta, en stol, även den från Moroso, men betydligt mer "blingig".


Till vår stora fasa hittade vi också både kristallkronor, strass och spegelklädda möbler lite här och var. Kan det vara en motreaktion mot den rådande hållbara trenden eller bara italienarnas svaghet för lyx och flärd som lös igenom? Det återstår att se.

Båda i Zona Tortona med sina mängder av installationer och utställare och på mässan möttes vi av en fantastisk kreativitet från unga formgivare som inte följer något strikt regelverk eller håller sig inom givna ramar. Här flödar tankarna fritt och även om vissa känns mer på rätt spår än andra är det befriande att se skaparglädjen och stoltheten i att presentera sina egna alster.
Jag vill genast gifta mig...

så att jag får duka upp såhär fantastiskt som stylisten Lo Bjurulf gjort i samarbete med Ikea inför det kungliga bröllopet. Gå in på deras hemsida och njut av helt underbara bilder.
Foto: Denise Grünstein

Thumbnail

Nyöppning av ROOM & NK Inredning

Igår var jag och Linda på invigningarna av nya NK Inredning och ROOM på Pub, två mycket efterlängtade tillskott till Stockholms inredningsutbud.

 

Äntligen har ROOM öppnat i nya lokaler och på den yta de förtjänar. Ur vårt perspektiv som stylister har man verkligen saknat deras utbud, här finns alltid guldkorn som förhöjer en plåtning. Förutom ett utbud av svenska och internationella formgivare på ett ställe har de dessutom fullt av inspirerande installationer i hela butiken.

 

NK Inredning har fått ett klart uppsving med betydligt större yta och mer handplockad inredning. Alltid kvalité och ett utbud med de största formgivarna värda att nämnas.

 

 

Båda butikerna är väl värt ett besök!

 

Längtan till sommaren

Att vara i Milano där allt har blivit grönt och blommorna blommar för fullt gav mig förhoppningar. Sommaren är på igång (trots att det faller ner snöblandat regn från himmlen.)

Den här lummiga innergården gjorde jag för Sköna hem förra sommaren. Vill ni se fler finns det här.Fotograf Madeleine Söder

Thumbnail

Veckans vara: Tool

Det var kärlek vid första ögonkastet när jag såg Diesels nya lampkollektion i Milano. Inspiration till form och material i nya kollektionen Tool är hämtad direkt från mekaniska verkstäder och garage. Industriell charm på toppnivå!
Libanesisk konst...

Vi vill bara lägga in en kul bild på oss i Colour Me Three som vår bordsgranne, en libanesisk arkitekt, smygritade under tiden vi satt och åt sista middagen i Milano (för den här gången). Prego.
Den stora ringen till vänster är Anna och hennes gigantiska örhänge, figuren i mitten är vinpimplande Linda. Rovdjuret med flaskbottnar till glasögon är Tessan. En mycket vacker trio.

En svensk ninja i Milano

I Satellithallen på Milanomässan sprang vi på en härlig utställare från Sverige. Maria Gustavsson heter den glada smålandstjejen som driver företaget Swedish Ninja. Hon bjöd på färgstark, tidlös och lekfull design, något som jag i egenskap av frilans åt Family Living gillade skarpt. Hon samarbetar bland annat med de välkända företagen Stolab och Maze Internationale.

Stolar, fåtöljer, pallar, en liten tax och ljudabsorbenter visade Maria upp i sin monter, mycket tjusigt!


Som hämtat ur sagorna

En sagolik installation av djur i broderade tyger uppsatta på en vägg klädd i murgröna var det första vi mötes av när vi besökte Rossana Orlandis underbara butik. Det var så vackert!

Thumbnail

På tal om aska

Vulkanutbrottet på Island har väl ingen missat? Ironiskt nog sprang vi på dessa förkolnade möbler som genast förbättrade vår relation till aska och eld, en ljuspunkt i ett smått kaotiskt Milano där alla desperat vill försäkra sig om att kunna ta sig hem. Vi har hört flera som erbjudit taxichaufförer stora summor pengar för att bli hemskjutsade tvärs över Europa. Alla tåg, bussar och hotell verkar vara fullbokade. 5 500 kr för en bussbiljett, 27 000 kr för en hyrbil och 10 000 kr för en tågbiljett till Sverige (om man håller sig framme och lyckas knipa en av de få som är kvar vill säga).  Själva kan vi nu ta kaoset med ro och får en liten roadtrip på köpet. Tusen tack till vår hjälte Oskar-Ture som åker från Sverige till Milano och tillbaka för att hämta oss med bil!
De passande möblerna som var en imitation av förkolnat trä såg vi på en utställning i butiken Rossana Orlandi.