Wabi Sabi - what?

Jag har länge beundrat den japanska läran Wabi sabi. Nej, det ska inte stå wasabi! Filosofin främjar en medvetenhet i nuet, även det enkla, att kunna se skönheten i det som inte är perfekt.

Likt den kinesiska läran feng shui är wabi sabi en österländsk idé som har fått ökad popularitet i västvärlden. Men här handlar det inte om att hitta en teknik för att uppnå välstånd, att skydda sig från eller hämta styrka från någon mystisk osynlig kraft. Tvärtom. Wabi sabi är en intuitiv livsstil som innebär att fånga de ögonblick som gör livet meningsfullt. Att uppskatta och lägga märke till de små glädjeämnena i livet som lätt överskuggas av brådskan och överdrifterna i vårt konsumtionssamhälle.

 

Det är en japansk filosofi som har sitt ursprung i 1600-talets zenbuddism. Från början var filosofin ett sätt att skapa ritualer och miljöer för meditation. Därefter utvecklades wabi sabin genom de japanska teceremonierna. Enkla föremål och inredning användes för att skapa en oas där människor skulle kunna komma bort från vardagen och sina problem.

 

Senare har wabi sabi kommit att utvecklas till att påverka inredning. Det är dock inte en ny inredningsstil utan mer ett sätt att tänka och förhålla sig till sin omvärld.

 

Begreppet wabi sabi är svåröversatt men ”ödmjuk skönhet” ligger närmast. Wabi kommer från wa som betyder harmoni, lugn och balans. En person som är helt sig själv och inte längtar efter något mer beskrivs i Japan som ”wabi”. Wabi står för fattigdom, men inte i avsaknad av materiella ting utan i oberoende av saker. Sabi betyder ”att åldras” och handlar om att se skönheten i tidens naturliga förlopp. Tidens blomstring. Sabi är den svårbeskrivliga elegansen som man kan se i ett gammalt slitet föremål.

 

Filosofin wabi sabi uppmuntrar allt som är autentiskt genom att erkänna tre enkla faktum: ingenting varar, ingenting är färdigt och ingenting är perfekt. Framförallt naturen är en stor inspirationskälla inom filosofin.

 

Japanerna själva har inga böcker som förklarar wabi sabi. De menar att ord har en tendens att säga antingen för mycket eller för lite om ett så svårfångat och brett begrepp.

 

Wabi sabi är läran som i rådande tider med såväl klimathot som lågkonjunktur är mer passande än någonsin, enligt mig själv.

 

Tycker du detta låter intressant kan jag absolut rekommendera Sköna hems kurs om just Wabi-sabi.

 

Bild från Sköna hem av Marie Wärme, fotograf Johan Carlson

 

Thumbnail

Kommentarer
Postat av: House of Jammi - blogg och webshop

Intressant att få veta lite mer om bakgrunden.

2010-05-21 @ 20:53:59
URL: http://houseofjammi.blogg.se/index.html

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback