Trådigt

Ståltrådsmöbler fortsätter dyka upp i nya former och konstallationer. Senaste i raden hittar vi bland annat stolen Kaskad designad av Björn Dahlström för Nola som drog många blickar till sig under vårens Möbelmässa i Stockholm. I Milano i år presenterade Lammhults en ny multifunktionell pall designad av Andreas Farkas och italienska Cappellini visade stolen Sekitei. Bland alla nya möbler finns gamla favoriter, en sak som står på min önskelista är Stolen Desiré från Swedese, ge mej tack!Från vänster: Vit stol, Desiré, från Swedese. Svarta stolar, Kaskad, från Nola. Vit stol, Sekitei, från Cappellini. Pallar i vitt och svart från Lammhults.Milanorapport nr. 7: Ljusinstallationer

Det är absolut inte bara för kolla in produktnyheterna som vi besöker mässan i Milano. Sättet som produkterna visas på är nästan snäppet intressantare. Ett genomgående arrangemang i år för att presentera sina objekt på var framförallt ljusinstallationer där italienska Foscarini bjöd på den bästa showen.

Milanorapport nr. 6: Trend 5 - Pasteller

Pastelltrenden är ett faktum för tillfället... Färgpaletten med dess glassiga kulörer syntes på allt från utemöbler till hyllor etc. Frågan är hur pass aktuella de pastelliga kulörerna kommer att känns när hösten infaller med dess mer dova och dämpade palett?! Vi gillar pasteller, hur härligt som helst till våren och sommaren men ska man tänka långsiktigt tror vi mer på den "smutsiga" färgskalan som en långvarigare trend.

Hoppfulla kvistar

Påsken är över men våren är här! Hela helgen har jag varit ute och njutit av varma solstrålar och bristande knoppar. Nu står kvistar med gröna, nyutblommade blad lite här och var i udda vaser och glasflaskor i mitt hem. Små stilleben som ger energi och hoppfullt lovar sommar och sol!


Milanorapport nr.5: Trend 4 - Stickat och virkat

Stickat och virkat syntes överallt i olika former på mässan. Gärna tillsammans med de andra trenderna som smutsgult, ljusa pasteller och ljusa träslag. Stickade puffar kommer nog komma stort. Är ni sugna redan nu på stickade puffar så finns det fina hos Ferm Living.

Milanorapport nr.4: Trend 3 - Vitt och matt

En annan trend som setts förut men som kom ännu starkare i år på Mässan är matta material och framför allt tillsammans med kritvita toner. Fina stilleben där allt målades i samma vita färg sågs på flera håll. Kanske dags att ta fram sprajfärgen där hemma och gå loss?

Milanorapport nr.3: Trend 2 - Smutsigt

Kulörer med svärta i har vi kunnat skönja som en trend sedan en tid tillbaka. Nu är "trenden"  till och med i det stadiet att färgerna, i synnerhet den såkallade "smutsgula" kulören applicerats på möbler och prylar av alla dess slag. Nedan har vi bildbevis från mässan i Milano.

Milanorapport nr.2: Trend 1 - Ljust trä

Under vår resa till Milano har vi självklart haft span på kommande trender. Trendspaning nr. 1 (utan inbördes ordning) blir de ljusa träslagen. Känns visserligen som de ljusa träslagen spåtts som en trend sen cirka ett år tillbaka men nu känns det på riktigt. Oj vad vi såg det ljusa trät, överallt, gärna i kombination med material som stål i en pastellig kulör. I slutskedet av mässbesöket var det nästan så att man kände att det blev för mycket. Men snyggt och fräscht är det verkligen, vi gillar`t!

Det hettar till

Kryddstarkt! Just precis vad det är det, och dessutom namnet på Ikeas nya "limeted edition" kollektion skapad direkt på fabriksgolvet i Indien och Vietnam under två veckor. Kollektionen är full av färger, kul detaljer och oväntade inslag, jag har redan börjat på inköpslistan! 

Kryddstarkt kommer att finnas på åtta utvalda varuhus med försäljningsstart den 5 maj, alla delar i kollektionen finns endast i begränsad upplaga. Som tur är har vi i Västerås där jag jobbar på Ikea ett sprillans nytt varuhus och därmed turen att få kollektionen till oss. I dagarna planerar jag för fullt lanseringsytorna tillsammans med min duktiga kollega Maria. Håll utkik den 5 maj!  Milanorapport nr.1: Rossana Orlandi

Oj vad minneskorten är fulla med vackra bilder från vår tripp till Milano-mässan. Ni får tyvärr hålla i hatten för först kommer lite inspelningar och andra jobb i vägen men inom den närmsta tiden kommer massa fina bilder dyka upp.

Teamet den här gången bestod av mig, Linda och en Sara och en Peter. Ett av våra stopp var hos obligatoriska Rossana Orlandi's butik och showroom.  Nedan följer lite bilder på butik och trädgård, senare kommer det bilder på de fantastiska installationerna nere bland alla rum och vrår.

Kanske känner ni igen porten som Peter poserar i?

Äggfint

Snart är påsken här och äggpyntandet med den... Jag ska erkänna att jag är dålig på att pynta till påsken, framförallt när det kommer till äggen. Men det här fick mig ändå att på allvar fundera på om inte äggen ska få sig en dekorativ prydnad trots allt. Enkelt och alldeles underbart!

PS. Håll utkik senare under kvällen då Tessan lägger ut inspirationsbilder från våran fantastiska resa till Milano och den stora mässan.

Bilder från Sweet Paul.


Veckans vara: Skyn

En nyhet på Ikea är fantastiskt fina porslinsserien Skyn som finns i alla från tallrikar till uppläggningsfat och små och stora skålar. Enkelt, stilrent med en liten twist. Formgivaren heter Ehlén Johansson. Snyggt jobbat!


Det vita porslinet är ur serien Skyn. Bilder från Ikeas blogg Livet Hemma.

Färgsprakande Fruit

Nyaste numret av Residence damp ner i brevlådan idag och påminnde mej om några fantastiska, färgglada och innovativa lampor jag, Tessan och Linda stog och beundrade på en utställning under Möbleveckan i Stockholm i februari. De två kringresande kreatörerna bakom designen heter Mattias Rask och Tor Palm och bildar tillsammans företaget Glimpt. Hela processen från tanke till färdig produkt har ägt rum i Kapstaden i nära samarbete med lokalbefolkningen. Resultatet är hängande lampan Forbidden Fruit och golvlampan Last Fruit Standing. Ett arbete med lika mycket socialt som estetiskt ansvar. Visst blir man glad?Lamporna kommer att finnas i produktion till vintern och kosta mellan 3000 och 6000 kr.
 
Bosnisk inredning?

Hur tror du att en inredningstokig bosnier har det hemma hos sig? Här har vi en av dem och det är ett väldigt härligt hem!
 
Du kan läsa mer om bosnisk inredningsdesign här eller besöka den inredningstokiga bosniskan här.

Glasklart

En av mina favoritstylister är helt klart Lotta Agaton. I senaste numret av tidningen Form har hon stylat och fotograf Pia Uhlin plåtat det här bilderna på temat glas. Skört, bräckligt glas tillsammans med ruffa träytor och slitna verktyg, vackert kontrastfyllt!  Visst framhäver bilderna också det gedigna hantverket i glaskonsten?